top of page

BBC voert strijd tegen waarheid verder op

Het Verenigd Koninkrijk kent eindelijk haar eigenste Ministerie van de Waarheid, in navolging van George Orwells scherpe toekomstvisie. Het heeft zich zonet gevestigd op de verdieping net boven de BBC nieuwsdienst te Londen, en het laat zich BBC Verify noemen.


Het promofilmpje toont alvast wat de intenties zijn: de kijker bij het Juiste Denken houden. Het juiste denken over Covid, over Oekraïne, over klimaat, over energie, over migratie, over gendergelijkheid, over surveillance, over democratie, over grondwettelijke vrijheden, over onderwijs, over....onszelf.

Alle andere denken is immers desinformatie, misinformatie, of malinformatie (bij dit laatste wordt iets dat wél waar is toch gecensureerd omdat die waarheid 'verkeerd' gebruikt kan worden). Zelfs als je heel geloofwaardige beelden bekijkt, dan nog kan het geheel vals zijn, omwillen van ... Artificiële Intelligentie.


Wie bepaalt dan die Pensée Unique? Dat worden dan 'onderzoeksjournalisten', of eerder 'fact checkers', die voornamelijk de fichekaarten van internationale 'fact check'-instellingen volgen. Deze instellingen hebben voornamelijk fondsen vanuit de privé-sector, en van "internationale ngo's", vaak vehikels voor 'filantropen' als Gates of Soros, die een heel uitgesproken visie hebben op hoe de toekomst van de wereld eruit moet zien.


Een heel simpel en transparant systeem om de Waarheid te vinden, voorwaar.


Het loont zeker de moeite bijgaand filmpje eens tot je te laten doordringen.
Het stond in de sterren geschreven dat we hiernaartoe moesten. Onze mainstreampers is al quasi compleet 'verkocht', gecorrumpeerd. Zij houden zich perfect aan de bandbreedte van het hegemonisch denken in een samenleving. En dat denken wordt bepaald door wie de macht heeft. En de pers hanteert vervolgens de Taal van de Macht. Het gaat helemaal niet om het integer en onafhankelijk controleren van feiten; het gaat om het instandhouden van bepaalde verhalen, voordelig voor de machtigsten. Wie buiten die bandbreedte valt is 'complotdenker', 'extreemrechts' of 'slachtoffer van desinformatie." Dit geldt voor Moskou, Pyongjang, Peking, Washington, Brussel en Londen. Steeds meer.

Tegelijkertijd voeden mensen zich volop met veel diverser informatie, die ze op sociale media vinden. Vandaar dat maar zo weinig mensen momenteel echt wakker liggen van Oekraïne, Covid, gendergelijkheid, droogtes, Agenda 2030, Net Zero, hoe vaak de mainstreammedia het er ook over hebben. ,Ze zien dat er andere belangen spelen, dat er heel veel leugens worden verteld, omwille van het geld of de macht. En dat er belangrijker zaken de pollitieke aandacht vragen. Zaken die evenwel vaak niet op de politieke agenda staan van de regeringspartijen. Zaken als vrijheid, democratie, échte transparantie, welvaart, betaalbare energie, welzijn en échte gezondheid, staatsschulden, oorlogsstokerij, groeiende surveillance en pesterijen voor burgers. Er is momenteel bitter weinig vertrouwen in pers of politiek. De uitspraken van de bekende zanger Robbie Williams van deze week zijn daar een mooie illustratie voor. Dat kritische besef is uiteraard behoorlijk hinderlijk, dus zal een deel van de mondiale oligarchie nu trachten, met de voeten vooruit, alle contrarie informatie te verbieden. Ze zijn er trouwens al een flinke tijd mee bezig. Als het aan hen ligt tot digitale privécommunicatie toe. Iedereen aan het Juiste Denken, zoals ten tijde van Mao, Stalin, Hitler.

Aan het begin van de covidcrisis gaf de Nieuwzeelandse premier al een mooie voorzet over hoe haar regering De Waarheid over covid in pacht had en alle kritische info meteen gewantrouwd moest worden, en de pers aldaar....durfde haar niet tegenspreken. De dag van toen, en vandaag, wordt je immers gecanceled voor je het weet.
Het zal het niét lukken, daar ben ik van overtuigd. Maar ze gaan het wel proberen. En het zal.... grotesk worden, absurd en diep zielig. En nog meer 'ouderwetse' journalisten zullen er verbitterd de brui aan geven, en hun plaats afstaan aan gedreven factcheckers vol ambitie en loyauteit aan de autoriteiten boven hen. Er is een stuk zogenaamd 'progressieve' middenklasse, die wél haar inkomen en status zal halen uit de Leugen, en daar komen binnenkort alle geaccrediteerde journalisten uit voort. De 'joiners', die zonder zelf na te denken enthousiast 'ja' scanderen tegen alle beleidsvoorstellen, zolang ze maar 'inclusief' en 'klimaatneutraal' en 'sociaal' zijn. Maar die voorhoede, die blind gelooft in de leugen van de maakbaarheid, vertegenwoordigt slechts een klein deel van de bevolking, ook al willen ze zich steeds voordoen als stem van de meerderheid én moreel superieur. En zelfs hun geloof in het narratief slinkt zienderogen. Ze voélen dat het niet klopt.


TV is een ordinaire poppenkast geworden. En was dat feitelijk al lang voor Covid.


De toekomst is aan de offline communicatie. Daar vallen zwanzers door de mand. Daar verschrompelt de Taal van de Macht. Daar wordt vertrouwen gesmeed, verbindingen gelegd, dromen en gevoelens gedeeld, zelfbewustzijn herontdekt, en vrijdenkers geboren.


't Zijn boeiende tijden, voor wie erin durft te ademen.


Comentários


bottom of page