top of page

Het knotsgekke businessplan van ModeRNA.

Alles wordt ooit onthuld.


Enkele dagen geleden werd de CEO van ModeRNA, Stéphane Bancel geïnterviewd door een journaliste van CNN Business. ModeRNA, jeweetwel, van die moderne prikken die het afgelopen jaar massaal werden getest op miljarden mensen.

Samen met Pfizer biedt ModeRNA een nieuwe mRNA-techniek aan, die een ware revolutie kan betekenen voor de geneeskunde zoals we die kennen, en die intussen veel, heel veel geld in het laadje heeft gebracht, zowel via filantropen/beleggers, als via de waanzinnig succesvolle verkoop van miljarden spuiten aan overheden. Over de mogelijks gebroken beloften van die gekende spuiten ga ik het hier niet hebben. Want dat verhoogt mijn kans op een ban aanzienlijk.


De basispremissie van Moderna's missie is als volgt: eigenlijk is ons lichaam niet veel meer dan een Operating System, dat tal van proteine-'software' nodig heeft om te kunnen functioneren en zich aan te passen aan zijn omgeving. Ons lichaam is een proteinenfabriek, en nu....beweert ModeRNA dat ze die taak meer en meer kan overnemen. Door mRNA-injecties die tal van instructies kunnen geven aan het lichaam, van buiten uit. Voor de aanmaak van gekende, lichaamseigen eiwitten, maar evengoed van nieuwe eiwitten, die het lichaam tevoren nog nooit heeft aangemaakt.


De Covid Messenger RNA prik zorgt bijvoorbeeld voor de injectie van stukken mRNA, gemaakt in het labo, of nog beter, met de computer, die het lichaam de boodschap geven dat ze bepaalde spike-proteinen moet aanmaken, om een gekend element van sarscov2 (spike) op die manier na te bootsen en te zorgen voor een vroegtijdige aanmaak van antilichamen. Dat is dus de theorie én het businessmodel erachter. Gemakshalve heerst voor de rest het adagium "wat we niet zien, bestaat niet". Of nog: in de researchafdeling van de biotechbusiness geldt al jaren: het motto "minimize the risks, maximize the benefits" voor omzeggens ieder wetenschappelijk artikel dat wordt vrijgegeven.


In ieder geval. De beurskoersen voor ModeRNA vallen het laatstje jaar nogal tegen, na een eerste ongelooflijke piek. Misschien omwille van wat mogelijke gebroken beloften waar ik wijselijk niet verder op inga?


Maar wat kwam CEO Stéphane Bancel nu eigenlijk vertellen op één van de belangrijkste zakenkanalen ter wereld?


Luister zelf maar.Bancel, de verspreider van miljarden coronaspuiten en -boosters, verklaart deze week aan God en klein Pierke, dat het business model van de volgende jaren voor zijn miljardenfirma, bestaat uit het jaarlijks aanbrengen van één booster, met de laatste updates van niet minder dan tien mRNA 'fire walls' tegen tien bekende klassieke, muterende virussen, zoals corona, griep, RSV, etc. Steeds een stapje voor.... zoiets als de aankoop van een nieuwe Iphone, ieder jaar. Al dan niet onder lichte dwang.


"Als het werkt op een spreadsheet, dan werkt het ook wel binnen een menselijk lichaam", hoor ik Bancel denken.


Misschien haalt dàt de winstcijfers weer naar boven?


Neen, serieus. Al wie zich jaarlijks verder wil laten boosteren, met steeds nieuwe updates, tegen alle mogelijke virussen: denk je alsjeblieft ook wat na over de mogelijke effecten dat dit zou kunnen hebben op ons lichaam? Een lichaam waarvan we eigenlijk amper iets begrijpen. Het functioneren van het grootste gedeelte van onze dna-streng is nog steeds in mysteries gehuld. We stappen nog maar net deze wereld van menselijke mRNA-injecties binnen, en we willen al meteen, binnen enkele jaren, de indruk wekken aan investeerders én overheidsfunctionarissen én dokters, dat we dit onder controle hebben? Dat we perfect weten wat we doen? Niet enkel op een spreadsheet, maar in de échte wereld, met échte lijven, die allemaal een beetje anders in elkaar zitten?
Kijk gerust nog eens naar ModeRNA's eigen promofilmpje van enkele jaren geleden, en zoek misschien naar wat medische bescheidenheid erin, of respect voor de dokterseed "Primum Non Nocere" (first do no harm). Ik vond ze alvast niet.
Het zal wel allemaal zo'n vaart niet lopen, want steeds minder mensen geloven dit businessverhaaltje van de zogenaamde prikkip met de gouden eieren. Het lijkt een vlucht vooruit, met de moed der wanhoop. En het is mogelijk ook een héél gevaarlijk verhaaltje.


En wellicht heeft CEO Bancel intussen ook véél spijt van wat hij zijn collega's 'jonge goden' in Davos enkele maanden geleden nog toevertrouwde. (zie video hieronder).
Die jongetjes gaan dit niet winnen. Niet alles is maakbaar. Mensen zijn geen robots.


We will prevail. ;-)留言


bottom of page