top of page

Mensen chippen: complottheorie of grote waarschijnlijkheid?

Natuurlijk is het geen complottheorie dat mensen chips in hun lichaam krijgen ingeplant. Zo was er enkele jaren geleden al het nieuws dat enkele pioniers in Zweden hier daadwerkelijk mee bezig waren.


Onze honden en katten krijgen trouwens al heel wat jaren verplicht zo’n chip ingeplant.

’t Is praktisch, goedkoop en vrijwel pijnloos, dus wat kun je dààr nu tegen hebben?


Er zijn evenwel nog wel wat meer technische mogelijkheden dan het terug kunnen vinden van je weggelopen hond, of het betalen met je vinger.


Wie zich wat verdiept in de volgende trends in ons Digitaal Tijdperk, merkt dat er momenteel miljarden dollars worden gepompt in diverse projecten rond Transhumanisme en een versmelting van het digitale en het biologische. Denk maar gerust aan … cyborgs, jawel.


In dit artikel raak ik kort enkele van die trends aan. Kwestie dat je weet wat er ons te wachten staat, of waartegen je, samen met mij, de hakken mee in het zand kunt zetten.


Menselijke verbetering. Vorig jaar verscheen een gezamenlijk onderzoeksrapport van de ministeries van defensie van het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Finland en Zweden, over de Soldaat van de Toekomst.


Je houdt werkelijk niet voor mogelijk wat momenteel allemaal beschreven staat als evoluties voor de nabije toekomst. Exoskeletten kunnen geweldig zijn. Bepaalde gentherapieën en ‘slimme trackingpillen’ ook, in bepaalde gevallen. En wellicht ook invasieve en niet-invasieve herseninterfaces. Maar potjandorie, het gaat precies rap. En we hebben amper zicht op de mogelijke psychologische en maatschappelijke impact ervan.
Chips in de hersenen. Biljonair Elon Musk pompt heel wat geld in Neuralink, een bedrijf dat van plan is om op redelijk korte tijd chips in te planten in menselijke hersenen, zodat die op den duur gelinkt kunnen worden aan het internet, en je niet enkel telepathisch kunt communiceren met elkaar met duizenden kilometers fysieke afstand, maar daarenboven ook nog eens 'slimmer dan een computer' kunt worden. Als je er niet gek van wordt, tenminste.


Een illustratie van de vorderingen vind je hier:Men komt onder meer naar buiten met de voordelen voor bijvoorbeeld verlamde mensen, maar de mogelijkheden zijn uiteraard onbeperkt. Musk is dan ook niet voor niets een aanhanger van de theorie dat artificiële intelligentie het mensdom binnen enkele decennia kan overheersen, tenzij we als mens ons zélf ook intellectueel upgraden.


Tracking en tracing en Monitoring onder de huid. De nanotechnologie voor het lichaam gaat héél hard vooruit, en intussen worden duizenden satellieten gelanceerd (door een ander bedrijf van Musk) die het mogelijk maken om via 5G binnen enkele jaren wereldwijde dekking te hebben en een ware Internet of Bodies te creëren. Een eerste eenvoudige stap is om een digitale tatoeage te laten zetten (gepatenteerd door Bill Gates), waarmee je bijvoorbeeld je auto kunt openen, of iemand opbellen door simpelweg met je vingers iets in de lucht te tekenen. Maar dat is natuurlijk peanuts. De bonzen van Big Tech investeren momenteel miljarden in het ontwikkelen van onder meer Smart Dust. Op de website van het World Economic Forum, de grootste lobbygroep en corporate denktank ter wereld, lezen we onder meer het volgende, in een rapport over de digitale trends van de toekomst:


“Smart Dust, arrays of full computers with antennas, each much smaller than a grain of sand, can now organize themselves inside the body into as-needed networks to power a whole range of complex internal processes. Imagine swarms of these attacking early cancer, bringing pain relief to a wound or even storing critical personal information in a manner that is deeply encrypted and hard to hack. With smart dust, doctors will be able to act inside your body without opening you up, and information could be stored inside you, deeply encrypted, until you unlock it from your very personal nano network.”


In het boek “The Fourth Industrial Revolution”, van de oprichter en voorzitter van het WEF, vinden we onder meer volgende gedachtengang.We hebben het hier dus niet enkel over doorgedreven controle van onze lichaamsfuncties, maar ook van onze gevoelens, en zelfs onze gedachten. De ultieme gods-gedachte, als het ware.


En de huisideoloog van het World Economic Forum, Yuval Noah Harari, laat ons alvast het volgende weten.


Dat van die nanobots intrigeert mij behoorlijk. Het zou immers kunnen gepropageerd worden als dé manier om te zorgen voor universele gezondheid, één van de belangrijkste Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de VN. Met verplegers en chirurgen die thuis vooral vanachter hun computers werken; stel je voor! Of zelfs Artificiële Intelligentie die de meeste taken van hen overneemt. En blijkbaar krijg je zo’n nanobots het beste in de bloedbaan via het injecteren van lipiden (waardoor ze niet meteen verwijderd worden door ons lichamelijk afweersysteem), en die lipiden….dat zijn nu net dié vetbolletjes waar we sinds eind 2021 mee experimenteren via mRNA-injecties.


Allemaal niet bepaald mijn ‘cup of tea’, en ik beroep mij op mijn lijfelijke soevereiniteit om geen chips of nanobots toe te laten in mijn bloedbaan of hersenen. Ook al besef ik dat verschillende machten dit op een gegeven moment gaan willen verplichten. Voor ’t gemak, weet je wel. Maar ik pas in ieder geval. Maar wie wil, mag het natuurlijk altijd proberen.(Meer weten? Check dan bijvoorbeeld enkele interviews en artikelen van James Corbett over de groeiende ideologie en technologie van het Transhumanisme.)

Comments


bottom of page