top of page

Wie bestuurt onze wereldbol eigenlijk? En wat voor toekomst verkiezen wij?


Het is verdomd lastig om mensen uit te leggen wat er zich achter de schermen van het nieuws afspeelt. Velen willen het gewoon niet weten en gaan er maar al te gretig vanuit, dat de pratende koppen op het scherm, zij het nu journalisten, of politici, of Experts, het allemaal even goed menen en enkel en alleen ten dienste staan van de waarheid en het algemeen belang. Een beetje zoals de hogepriesters in lang vervlogen tijden.

Dan wordt het namelijk gemakkelijk om allerhande bevelen op te volgen, belastingen gewoon te betalen, mooi in het rijtje te lopen en de ‘waarheden’ vanop het scherm te echoën in je naaste omgeving.


Wie een aantal van deze heilige huisjes evenwel in vraagt durft te stellen, krijgt algauw het etiket Komplotdenker opgeplakt, als een krampachtige bezwering van mogelijke inzichten die ons uit de comfortabele onwetendheid kunnen katapulteren.

Een beetje zoals het Blue Pill / Red Pill Dilemma voor de fanaten van de Matrix-films.


En ja, het IS niet makkelijk om dat basisvertrouwen in pers, parlement en experten zomaar overboord te gooien. De wereld wordt er heel wat complexer door, en ook al weet je dat bepaalde bevelen behoorlijk kwatsch zijn (bijv om je mondmasker op te zetten, om in je kot te blijven, om vrienden niet te knuffelen, om je halfjaarlijkse prikje te gaan halen, om de Vlag van de Dag uit te hangen…), dan nog heb je niet altijd de mogelijkheid om eraan te ontsnappen. En wat moet je dàn aan je kinderen vertellen? Dat ze wat rebelser mogen zijn, en zich hierdoor blootstellen aan maatschappelijke uitsluiting, of erger?


En toch….heeft de waarheid haar rechten, hoe pijnlijk die ook moge zijn.


In bijgaand filmpje doe ik een poging om op een tiental minuten tijd duidelijk te maken hoe de vork volgens mij in de steel zit met betrekking tot enkele internationale gebeurtenissen.


Je hoeft het er helemaal niet mee eens te zijn. Maar hopelijk raakt het je wel, hier of daar. En doet het je misschien wat verder nadenken, wat verder speuren naar een waarheid waarvan je, diep verborgen in je binnenste, wist dat die bestond.


Laat dit geen oproep zijn tot wanhoop en cynisme, maar net om de handen uit de mouwen te steken, en een eigen toekomstverhaal voor deze wereld mee te schrijven. Eentje met minder technologie, en meer menselijkheid?


Peace!
Comments


bottom of page