top of page

Prikplicht is een schijn-debat. Men wil de Gezondheidspas vooral stevig uitbreiden, met een doel.

Laat je niet in de luren leggen door het 'debat van de dag'. Heel wat welmenende landgenoten zien in de prikplicht een humane oplossing om de polarisering in onze samenleving eindelijk te stoppen. Zij nemen de nonstop boodschap uit de Oude Media over, namelijk dat we in een absolute noodtoestand zitten wanneer we per provincie een twintigtal (meestal bejaarde) mensen op IC hebben door Covid (en nog een dertigtal die er liggen met andere ernstige kwalen, en tegelijk positief testen). We hebben het dus over een totaal van ongeveer 50 'covid'-bedden op IC per miljoen inwoners. Vijftig. En dan wordt al een absolute noodtoestand uitgeroepen.


Op één of andere mysterieuze manier is een tijdelijke opschaling van ziekenhuisbedden onmogelijk, naar het schijnt. We horen ook dat er een schrijnend tekort is aan zorgpersoneel in de sector. En dus is men van plan alle ongeprikte zorgwerkers te ontslaan vanaf 1 april 2021. Begrijpe wie kan. Maar ik wijk af.Die algemene prikplicht zal er niét komen. Dat is een schijndebat volgens mij, en leidt ons af van waar het om draait. Momenteel wordt er wel verwezen naar de enige drie landen ter wereld waar die prikplicht wel al bestaat: Turkmenistan, Tadzjikistan en Indonesië. Landen die niet bepaald bekend staan om hun democratie of respect voor mensenrechten. Bovendien laat de Raad van Europa in zeer duidelijke bewoordingen een prikplicht niet toe, en zeker niet zolang het hier gaat om een (via spoedprocedure) voorwaardelijke goedgekeurde, experimentele injectie. Ik schreef hier meer over in een ander artikel.


Intussen lekte een geheim GEMS rapport uit, dat heel wat stof doet opwaaien. Er staan waarlijk boeiende passages in, onder meer over het bespelen van de bevolking via de media, en over de valse keuzes die de burger worden voorgesteld.Zo lezen we bijvoorbeeld de passage dat kinderen vanaf 8 jaar het best nonstop het mondmasker aan moeten in de klas, en dat die er pas af mag wanneer iedereen achter de prik is geweest (!).


Wat voor dit verhaal echter belangrijker is, is de gevoelige uitbreiding van de Gezondheidspas, en dit zowel bij 3G als bij 2G. Bij 2G zijn ongeprikten d'office niet langer welkom, maar ook dààr heb je natuurlijk de controle van een QR-code nodig. In de nieuwste GEMS-aanbevelingen lezen we alvast een verdere 'noodzaak' aan het Covid 'Safe' Ticket voor horeca, cinema, culturele evenementen. Men wil de Gezondheidspas voorts ook heel graag invoeren bij evenementen op het werk, bij indoor sporten, zwembaden, bij studentenactiviteiten, in OCMW's, jeugdcentra, bij privéfeestjes zoals huwelijken, bij sportevenementen buiten, bij Kerstmarkten en andere publieke aangelegenheden waar wat volk op afkomt. En dit voor onbepaalde duur. Werkelijk nérgens is er sprake van dat dit om tijdelijke maatregelen zou gaan. In hoeverre gaat de Belgische regering deze aanbevelingen verplicht maken op woensdag 17 november?


Er is een politieke agenda die momenteel wordt uitgerold over een groot deel van de wereld. En die bestaat erin om, onder het mom van covid en overbelaste ziekenhuizen, een QR-code te eisen voor quasi ALLE toegang tot het maatschappelijke leven: onderwijs, transport, werk, vrijetijd, sport, cultuur, tot zelfs familiefeesten toe. Maar het kan en zàl verder gaan. Wellicht zullen ook toegang tot het internet, en tot onze eigen bankrekening binnenkort een 'groen vinkje' vereisen.


En dat 'groene vinkje' zal dan niet langer louter afhangen van je prikstatus. Het zal tevens afhangen van je koopgedrag, je surfgedrag, je politieke mening, je gehoorzaamheid aan de soms compleet absurde regels binnen de (post)covidsamenleving. Of wat dacht je van het belonen cq bestraffen van je 'klimaatgedrag'? Belfius en Proximus lanceerden vorige maand Banx, een banking app dat je een proper geweten verkoopt in ruil voor een TOTAAL inzicht in je aankoopgedrag. En andere banken volgen snel, in binnen- en buitenland. Wordt dit onze toekomst?

Ooit was er een tijd dat wie dit voorspelde werd aanzien als wappie of complotdenker, maar intussen zijn we er helemaal in aanbeland. En de reden is eigenlijk glashelder, voor wie het wil zien. Je kan het ook al lezen in een vorig artikel van mijn hand.


De sterkste economische speler ter wereld momenteel, is China. En die groei kan ten dele verklaard worden doordat ze op een sublieme manier haar bevolking gehoorzaam kan houden. De Chinese overheid kan dus volop inzetten op een strakke discipline en zware economische ingrepen, zonder het gevaar op pakweg gele hesjes of zelfs maar burgers die kritiek durven spuien op sociale media. Voormalig Vlaams minister-president Kris Peeters stak zijn bewondering voor de Chinese aanpak niet onder stoelen of banken: in China werden volgens hem wel heel wat meer Oosterweelverbindingen gerealiseerd, en dat zonder trage democratische inspraakprocedures, en zonder ambetant gemor van het volk. Het grote succesrecept van China is....het sociale kredietsysteem.


Volgende (gebrekkig) vertaalde reportage van ARTE, uit 2019, legt het Chinese kredietsysteem mooi uit. De reportagemakers voorspelden toen al dat dergelijk pasjessysteem ook haar opgang ging maken in Europa. En amper twee jaar later, zijn we al zover. Het sociale kredietsysteem is overal geïnstalleerd. Nu enkel nog uitbreiden naar andere vormen van gewenst sociaal gedrag, naast een positieve prikstatus. (Een recentere docu over het Chinese high tech pasjessysteem, vind je hier).
Ik kan het nogal vinden met de mening van de Chinese kunstenaar in het clipje. Dergelijk (inde)passysteem is misschien een natte droom voor een technocraat, en ook voor heel wat jonge mensen die ervan overtuigd worden dat dit de enige manier is om de wereld te redden....maar wat voor 'wereld' hou je dan nog over? Een wereld waar iedereen bang is om haar of zijn eigen ongezouten mening en ideeën te spuien? Een wereld die een eind maakt aan dissidentie, aan debat, aan wilde dromen en creativiteit, aan authenticiteit?


Alvast niet in mijn naam.


Een andere wereld is mogelijk, en nodig, maar dan wel eentje waar we 'bottom-up' aan werken. Denk globaal, handel lokaal, scandeerden we twintig jaar geleden al. En daar geloof ik nog altijd in.


Liefde & Woede

StevenUPDATE:Minister Decroo verkondigt pas op de laatste avond voor het Overlegcomité aan, dat 'the talk of the town', namelijk de piste tot prikplicht in België, voorlopig toch niet verder zal worden gevolgd. Natuurlijk niet, want het is onmogelijk, me dunkt. Maar waarom dan een waarlijk gezamenlijke barnum-propaganda door de reguliere media de laatste dagen mbt die 'redelijke' eis tot prikplicht, die "alles zou kunnen oplossen"? Zou het kunnen, dat met dergelijk propagandastuntje, de geesten weer rijp zijn om een flinke uitbreiding van het (inde)pasjessysteem te slikken morgen? En met weer wat minder empathie voor de ongeprikten, want "het is dankzij hun 'vrijheid', dat wij nu weer die verdomde maatregelen moeten slikken". Dat was althans de verhaallijn die in meende te ontwaren in heel wat berichtgeving de laatste uren.

Mijn gedacht? De verstrengingen gaan er komen, en het pasjessysteem wordt morgen grondig uitgebreid, zonder einddatum.


Maar de mensen....die gaan dat niet blijven slikken. Die zijn wel heel meegaand, en makkelijk manipuleerbaar, want ze willen écht het goede en juiste doen, maar ze zijn ook niet helemaal dom natuurlijk. No way dat die paar procent ongeprikten in Vlaanderen verantwoordelijk kunnen worden gesteld voor de zorg onder druk. No way.

Comments


bottom of page